{ "title": "Susam Ağacı", "image": "https://www.susam.gen.tr/images/susam-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 09:08:56", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Susam Ağacı; susam dikine büyüyen tek yılık bir bitki çeşididir. Boyu 30 ila 125 cm'ye kadar uzayabilmektedir. Gövdeleri uzunlamasına olarak, oluklu ve sık tüylü bir ağaçtır. Ülkemizde tarımı da yapılan yağ bitkileri içerisinde önemli bir yere sahip olan susam, tohumlarında %50 ila %60 civarında yağ içeren yazlık ve otsu bir bitki türüdür. İçerisinde ayrıca %25 protein bulunmaktadır. Besleyiciliği ve lezzetinden dolayı insan besini olarak çok miktarda tüketilmektedir. Bölgemizde sulanabilir hale gelen Güney Anadolu bölgesinde susamın ekiliş alanı 40,642 ha olup, bu üretim alanından 9,548 ton susam elde edilmektedir. Susam sıcağı çok seven bir yağ bitkisidir. Tropik, subtropik ve ılıman iklim kuşaklarının sıcak bölgelerinde yetiştirilebilen susam, 90 ila 120 gün içerisinde gelişme devresini tamamlamaktadır. Bu dönem içerisinde aylık ısının 20 C'den aşağı düşmemesi ve tohumların çimlenmesi esnasında toprak sıcaklığının 15 C- 20 C ve daha yukarı ısılarda olması gerekmektedir. Gelişme süresinin 25 C-28 Clik ısı toplamına gereksinimi duymaktadır.

Susam Ağacı; Susam toprak isteği bakımından fazla seçici bir bitki değildir, her toprak koşullarında yetiştirilebilirse de en iyi şekilde kumlu, killi, alüvyonlu topraklarda yetişmektedir. Orta derecede ağır, humuslu topraklarda iyi gelişmesine karşın fazla killi ve kireçli ağır toprakları sevmemektedir. Yeni tarıma açılan fundalık arazilerde de susam, iyi gelişebilen bir bitki türüdür. Susam suya çok ihtiyaç duymayan bir bitki çeşididir. Ancak yetiştirme sürecinde yapılacak düzenli sulamanın verimi arttıracağı düşünülmektedir. Kıraç ve kışlak arazilerde ana ürün olarak susuz yetiştirilirse de ikinci ürün ekiminde mutlaka sulama yapılması gerekmektedir. İkinci ürün ekilişlerinde ekimden önce tarlada yeterli rutubeti sağlamak için tav suyu verilmelidir. Olgunlaşma sürecince 1 ila 3 defa sulama yapılabilir. Ancak sulamada çok dikkatli olunmalı göllenme yapılmamalıdır.
" } ] }