{ "title": "Susam Alerjisi", "image": "https://www.susam.gen.tr/images/Susam-Alerjisi-41.jpg", "date": "21.01.2024 16:58:48", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Susam Alerjisi, Vücudumuzun savunma sisteminin, vücuda çok da zararı olmayan bazı protein kaynaklı yapılara karşı aşırı tepki göstermesine alerjiye denilmektedir. Çok sayıda alerji çeşidi bulunmakta ve alerjilerin vücuttaki çeşitli belirtiler ile kendini gösterdiği bilinmektedir. Özellik ile besin alerjilerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Besin alerjileri yaşamı tehlikeye sokan alerjilerin %50'sini oluşturmakta ve bilimsel olarak kanıtlanmış bulunmaktadır. Sık karşılaşılmakta olan susam alerjisinde de gerekli tıbbi müdahalenin yapılmaması durumunda kişiyi ölüm ile burun burna getirebilen bir alerji türüdür.

Susam alerjisi 1000/1-2 kişide hayati risk oluşturmakta, bu risk bazen 1000/4'e kadar çıkmaktadır. ”Susamın içerisinde bulunan proteinsel yapı, alerjiye neden olmaktadır. Susama karşı alerjisi olan kişilerde bu besini tüketimini takiben sonraki ilk bir saat içinde deride döküntü, baş dönmesi, nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü gibi belirtilerden bazıları oluşmak ile akciğer, kalp, kan, beyin ile ilgili normal olmayan bulgular ortaya çıkabilmektedir. Susam alerjisi olan kişilerde genellikle ilk bir saat içerisinde alerjik reaksiyon ortaya çıkmakta ancak alerjik etkilerin 24 saate kadar kendini gösterebilmektedir.

Uzman doktorlar bu konu ile ilgili olarak, susam yedikten sonra ilk bir saat içerisinde alerjik reaksiyon oluşmakta ve bu durumda olan kişilerde, hayati risk daha fazla bulunmaktadır. Özellik ile astım, KOAH, alerjik rinit, bazı tansiyon ve kalp ilacı kullananlarda, alerjik alt yapısı ve besin alerjisi olanlarda öldürücü olma riski yüksek görülmektedir. Ancak hiçbir rahatsızlığı olmayanlarda da öldürücü reaksiyonlar ortaya çıkabilmektedir, denilmiştir. Susama karşı alerjik reaksiyon gösterenlerin bu besini tüketmemeleri gerekmektedir. Yine de bilmeyerek susam tüketilebilmektedir. Örneğin, ekmeğin, simidin, kekin içerisinde katılabilmektedir. Hatta teknolojik işlemden geçerek, görünür halde bile bulunmayabilir. Bu yüzden alerjik kişiler mutlaka ilacını yanında taşımalıdır. Şayet ilacı yok ise susamı tükettikten sonra en geç ilk 1 saat içinde doktora başvurmalıdır. Susam alerjisinin tedavisi bulunmaktadır, besine karşı alerjisi olan kişide duyarsızlaştırma işlemi yapmak rahatsızlığı ortadan kaldırmakta mümkündür. Duyarsızlaştırma işlemi doktor gözetiminde özel donanımlı hastanelerde yapılmakta ve kişinin alerjik reaksiyona neden olmayacak biçimde ve sık aralıklar ile susam ile karşılaşması sağlanmaktadır. Burada miktar çok önemlidir. Hastanın kabul edebildiği miktara kadar susam verilmekte ve giderek bu miktar artırılmakta ve belli bir aşamadan sonra vücut susama karşı reaksiyon vermeyecek duruma getirilmektedir. Ancak bu tedavi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır.
" } ] }