{ "title": "Susam Böceği", "image": "https://www.susam.gen.tr/images/Susam-Bocegi-88.jpg", "date": "20.01.2024 15:46:19", "author": "Erkan Kar", "article": [ { "article": "
Susam Böceği, Latince adı Blattella germanica olan susam böceğinin gerçek adı aslında susam böceği değildir. Bu böceğin asıl ismi alman hamam böceğidir. Ancak gerçekten rengi susam rengine benzediği, ayrıca dış görünüşü de bir susamı andırdığı için bu böceğe halk arasında susam böceği denilmektedir.

Susam Böceği Dış Görünüşü: Susam böceği dünyada çok yaygın olarak görülebilen ve bilinen bir iç mekân böceğidir. Yetişkin olanları esmer ya da açık kahverengindedir. Başları üzerinden aşağıya doğru giden iki paralel çizgisi sayesinde kolayca ayırt edilebilir. Susam böceklerinin boyları 13 mm ile 16 mm arasında değişebilmektedir. Susam böceğinin daha küçük olan yavruları ise çok daha koyu renktedirler. Bu yavrular neredeyse simsiyahtır. Bu yavru susam böceklerinde ise başlarından başlayarak beyaz renkte iki paralel çizgi olur. Susam böceğinin kanatları vardır ve uçabilirler. Ancak bu böcekler pek uçmayı tercih etmezler. Genellikle koşarak kaçmaya çalışırlar.

Susam Böceği Davranışları ve Beslenme Alışkanlıkları

Susam böceklerinin dışarıda ve tropik iklimlerde yaşamaları mümkün olsa da bu böcekler daha çok iç mekanlarda özellikle bu iç mekânın daha nemli ve sıcak bölgelerinde görülebilirler. Evlerde banyolarda ya da mutfaklarda çok görülseler de nemin ve yiyeceğin bulunduğu her yere gider ve girerler. Susam böcekleriborular aracılığıyla kolaylıkla bir evden başka bir eve ya da bir binaya girebilirler. Susam böcekleri leşçil hayvanlardır. Diş macunu, sabun, küçücük yemek kırıntıları da dahil her şey ile beslenebilirler. Çok az bir yiyecekle çok uzun sürü yaşayabilirler. Susam böcekleri özellikle kirli tabak ya da çanaklardaki artıklar ile beslenmeleriyle bilinirler.

Susam böceği çoğalma: Susam böcekleri maalesef çok hızlı üreme özellikleri ile de bilinirler. Dişi susam böcekleri sadece bir çiftleşme ile 4–6 adet yumurta kesesi üretebilir. Bu yumurta keselerinin her birinde ise 30 – 40 arası yumurta bulunur. Bu yumurtadan çıkan susam böcekleri ortalama olarak 100 gün içinde erişkin olur. Yine bu susam böcekleri 1 yıl boyunca hatta daha fazla bir süre yaşayabilirler.

Susam böceği koku: Susam böcekleri aynı zamanda birçok farklı koku yaymaları ile bilinirler. Özellikle susam böceklerinin sayıları fazla olduğu yerlerde etrafa hafif bir koku yayılır. Bu koku çoğu zaman küflüdür. Bu küflü koku çoğu vakit bir susam böceği istilasının habercisidir.

Susam Böceği istilasında Yapılması Gerekenler

Türkiye'de genellikle susam böcekleri ile karafatmalar ya da diğer adıyla oryantal hamam böcekleri karıştırılır. Susam böcekleri iç mekân böcekleridir ve uçmayı pek sevmeseler de uçabilirler. Oryantal hamam böcekleri ise daha çok su giderlerinde, kanalizasyonlarda ve dış mekanlarda görülürler. Çok nadir olarak bina içlerinde görülür. Yani evinize anlattığımız şekilde olan, susama benzeyen, uçabilen böcekler ile karşı karşıya kalırsanız. Bunlar karafatma değil susam böcekleridir.

Susam böcekleri ayrıca spp, salmonella, tifo dahil pek çok hastalığın mikrobunu taşırlar. Ayrıca anakent şehirlerdeki çocuklarda görülen astım ile bu susam böcekleri arasında doğrudan bir bağlantı tespit edilmiştir. Bunun gibi sebepler yüzünden evinize susam böceklerinin girdiğini fark ederseniz, mutlaka böcek ilacı ile müdahale etmeniz gerekir. Ayrıca evinizde susam böceği istilası ile karşı karşıya kalırsanız, evinizi profesyonel bir ilaçlama şirketine ilaçlattırmanızdan başka yapabileceğiniz bir çözüm yoktur.
" } ] }