{ "title": "Susam Ezmesi", "image": "https://www.susam.gen.tr/images/susam-ezmesi.jpg", "date": "21.01.2024 01:55:30", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Susam ezmesi, Susam, folit asit, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko ve lif içeriği yüksektir. Yağ içeriği oldukça yüksektir. Genellikle hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Susam ezmesi yöresel bir tat ve geleneksel bir lezzettir. Kimileri için susam ezmesi yani tadını bilenler için çok güzel bir tattır.

Ege Bölgesi'nde yani Ege'ye has bu tadı hiç tatmadıysanız, hayatınızda en az bir defa ama mutlaka denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Susam ezmesi, özellikle sabah kahvaltılarında, bal ile karıştırarak ya da yine kahvaltıda doğal yani mevsiminde yetişen organik domateslerle yerseniz ağzınızda çok değişik ve çok beğeneceğiniz bir aroma bırakır ve çok sağlıklı oluyor. Susam ezmesini ekmeğe sürülen yapay kahvaltılıklardan çok daha sağlıklı olduğu önemli bir gerçektir. Fındık ezmesi, fıstık ezmesi, zeytin ezmesi, çikolata hepsi bir yana susam ezmesi bir yana. Çünkü severek yediğimiz bu yiyecekler doğal olmuyor. Sanayi ürünleri olan diğer yiyecekler gibi sağlığımız açısından zararlı bileşenler içeriyor.

Susam ezmesi nedir?

Susam ezmesi adı üzerinde, susamın ezilmiş halidir. Susam ezmesi sadece susamın ezilmiş halidir. Hiçbir katkı malzemesi yoktur. Doğal susam ezmesini eskiden elle dövülen susam ezmeleri gibi yapınca çok güzel oluyor. Deneyin vazgeçemeyeceksiniz.

Susam ezmesi nasıl yenir?

Susam ezmesi, sade olarak da yenir ya da üzüm pekmezi, harnup pekmezi, andız pekmezi, dut pekmezi, karpuz pekmezi ile karıştırılarak da tüketilebilir. Anadolu'da yüzyıllardır mutfaklarda kullanılıyor. Susam ezmesi pekmezin lezzetiyle birleşerek yemeğe doyamayacağınız bir hale geliyor. Özellikle pekmezin faydalarını bilen ama tadı hoşuna gitmeyenler için yiyemeyenler susam ezmesini pekmeze katarak yiyebilirler. Susam ezmesi artık Bozkır tarihini lüxs restoranlardan, piyazlar da kahvaltılarda ve yemeklerden sonra mükemmel bir lezzet olarak sunulmaktadır. Hakiki Bozkır Tarihi, Meşhur bozkır tarihi, Çavuşoğlu tahin, Turgut tahin susam ezmesidir.

Susamdan elde edilen tahin insanların en eski yiyeceklerinden biridir. Ayrıca bozulmaya, çürümeye ve kokmaya karşı da çok dayanıklı bir besindir. Kültürümüzde daha çok pekmezle karıştırılarak tahin, pekmez dediğimiz bir yiyecektir ve çok tüketilir. Kış aylarında tüketilirse çok daha faydalı ve besleyici bir gıdadır. Ali baba ve Kırk haramiler masalındaki \"açıl susam açıl\" büyülü sözünün içinde yer alması, susam tohum çeneğinin olgunluğa ulaştıktan sonra patlayarak açılmasıdır. Susam tohumunun besin değeri 36.00 gramdır. Susam tohumu çok kaliteli bir bakır ve magnezyum kaynağı olmakla kalmıyor aynı zamanda çok iyi bir kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor (Beynin çalışmasında çok önemli) vitamin B1, çinko ve lif kaynağıdır.

Susamın faydaları nelerdir?

Susam karın ağrısını giderir. Kemik erimesine karşı faydalıdır. Hazmı kolaylaştırarak kabızlığı giderir. Susamın gaz sökücü özelliği vardır. Vücuda enerji veriyor. Cinsel gücü artırır. Karaciğer hastalıklarına karşı koruyor. Antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Böcek sokmalarına faydalıdır. Böbrek iltihaplarını gidermeye yardımcı oluyor. Susam yağı, safra taşı düşmesinde faydalıdır. Nefes açıcıdır ve nefes darlığına ve bronşite faydalıdır. Yaşlı erkeklerin susam gibi çinko açısından zengin yiyecekleri yemeleri gerekiyor. Çünkü kemik yoğunluğunun korunmasından kaynaklanıyor. Susamın ezilmiş hali olan tahin, susam yağından daha fazla kalsiyum bulunuyor. Bir yemek kaşığı tahinde 88 mg kalsiyum varken aynı miktar susam yağında yaklaşık %60 daha az 37 mg kalsiyum bulunur. Fakat tahindeki kalsiyum daha fazla olmasına rağmen bu miktarın büyük kısmı kana karışma oranı daha düşük olan kalsiyum oksalat formundadır.
" } ] }