{ "title": "Susam Helvası", "image": "https://www.susam.gen.tr/images/susam-helvasi.jpg", "date": "21.01.2024 12:58:13", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "Susam Helvası, Susam helvası çok eskilerden beri yapılan ve özellikle de çocukların çok beğenerek yediği bir tatlı çeşididir. Susam helvasını farklı malzemeler kullanarak da yapmak mümkündür, ancak susamla yapılanı en yaygın olanıdır. Susam helvasının yapımı da çok kolaydır ve gerek aileniz gerekse de misafirleriniz için çayın yanında aperatif olarak sunulabilmektedir. Umarım bu leziz tatlıyı sizler de benim kadar beğenirsiniz. Kolay gelsin.

Susam Helvası İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Susam Helvası Nasıl Yapılır?

İlk olarak bir adet teflon tava ocağa alınır ve orta ateşte kızdırıldıktan sonra içine 6 su bardağı dolusu susam eklenir. Ocağın altı kısılır ve susamlar sürekli karıştırılarak kısık ateşte kavrulur. Susamların renk değiştirmeye başlaması ve çatlaması hazır olduğu anlamına gelmektedir ve üzerine 1 su bardağı üzüm pekmezi eklenir. Susamlar üzüm pekmezi ile birkaç dakika daha karıştırılarak kaynatılır ve üzeri köpük, köpük olmaya başlayınca içine tercihe göre göz kararı tarçın ve 1 su bardağı toz şeker eklenir. Ara ara karıştırılarak toz şeker tamamen eriyip üzeri de boncuk boncuk olunca ocağın altı kapatılır. Daha sonra ise hazır olan susam helvası için 23-25 çapında ya da 22-22 ebadında bir tepsinin içerisine her yerine eşit gelecek şekilde dökülür. Ardından, tepsideki susam helvasının üzerine önceden ayıklanıp büyük parçalara ayrılmış olan cevizler güzelce dökülür ve helva henüz soğumamışken doğrama tahtası ya da başka bir tepsi gibi düz ve sert bir cisimle bastırılır ki helva sıkışsın. Daha sonra ise susam helvası yaklaşık 1 saat kadar oda sıcaklığında soğuması için bir kenara alınır. Son olarak, soğuyan susam helvası isteğe göre dikdörtgen ya da farklı bir şekilde (Baklava dilimi gibi) kesilerek servis tabaklarına alınır ve servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }