{ "title": "Susam Tohumu", "image": "https://www.susam.gen.tr/images/susam-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 06:28:26", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Susam Tohumu, Susam dik bir şekilde büyüyen tek yıllık bir bitkidir. Boyu 30 ile 125 cm'ye kadar uzayabilir. Susam bitkisinin gövdesi uzunlamasına oluklu ve sık tüylüdür. Ülkemizde yağ elde etmek içinde sıkça kullanılan bitkiler arasında olan susam tohumlarında yüzde elli ve altmış oranında yağ içerir. Yazlık ve otsu bir bitkidir. Ayrıca bileşiminde yüzde 25 oranında protein bulunmaktadır. Besleyici özelliği ve lezzetinden dolayı çok tüketilir. GAP'ın devreye girmesiyle birlikte 1997 yılında GAP bölgesinde susamın ekilme alanı 40,642 ha olup bu üretim alanından 9,548 ton susam elde dilmiştir.

Bitkinin İklim, Su ve Gübre İsteği

Susam sıcak havayı seven bir bitkidir. Tropik, subtropik ve ılıman iklim kuşağının sıcak bölgelerinde yetiştirilen susam 90-120 gün arasında gelişmesini tamamlar. Bu gelişme sürecinde hava sıcaklığının 20 derecenin altına düşmemesi gerekir. Ayrıca tohumların çimlenmesi esnasında da toprak sıcaklığının 15-20 derecenin üstünde olması gerekir. Susam bitkisi toprak bakımından fazla seçici bir bitki türü değildir. Her türlü toprakta yetiştirilebilir fakat kumlu killi alüvyon topraklarında daha fazla verim elde edilir. Orta derecede ağır, humuslu topraklarda iyi yetişmesine karşın aşırı killi ve kireçli toprakları sevmez. Tarıma açılan fundalık alanlarda da bu bitki iyi yetişebilir.

Susam tohumu çimlenme gücü yüksek fakat, tohumlarının küçük olmasından dolayı ise çıkış gücü zayıftır. Bundan dolayı susam ekilecek olan toprağın önceden iyi bir şekilde hazırlanması gerekir ve ekim tavlı toprağa yapılmalıdır. Ana ürün ekilecek ise toprak sonbahar ve kış aylarında sürülür ilkbaharda da toprak tavında iken toprağa ikileme yapılır. (Toprağın ikinci kez sürülmesi). Daha sonra toprağa diskaro çekildikten sonra diskaro altına gerekli görülen gübre türü gerekli miktarda atıldıktan sonra toprak tavını yitirmesin diye toprağa sürgü çekilerek toprak ekime hazır hale getirilir. Susam tohumları belirttiğimiz gibi çok küçüktür. Bundan dolayı ekim esnasında dekara atılacak tohumun iyi ayarlanması gerekir. Serpme ile yapılan ekim şeklinde dekar başın 800 ile 1000 gr tohum yeterlidir. Mibzerle ekimde ise 400-600 gr. Tohum yeterli olacaktır. Bu bitkinin ekiminde genelde iki çeşit ekim yöntemi kullanılır. Serpme ekim ve Mibzerle ekim.

Serpme ekim; Önce iyi bir tohum yatağının hazırlanmasının ardından tohum dere kumu ile karıştırılır, serpme tavlı toprağa yapılır ve toprağa hafif bir diskaro ve sürgü çekilmelidir. Ekim işi usta kişilere yaptırılmalıdır.

Mibzerle ekimde ise; Sıra arası 60-70 cm, sıra üzeri 20-25 cm olmalıdır. Sıra üzeri mesafeler ekimden yirmi otuz gün sonra tekleme ile ayarlanır. Susam ekiminde en iyi verim mibzerle yapılan ekimlerde alınır.

Susamın gelişme süresi kısadır bundan dolayı gübreleme işinin ekimden önce son dikaro altına yapılması gerekir. Verilecek gübre miktarı toprağın türüne, bölgenin iklim koşullarına, ekilecek çeşide, tarımın sulu ya da kuru yapılacak olmasına göre değişir. Susam suya fazla ihtiyacı olmayan bir bitkidir. Fakat yetiştirme esnasında yapılacak olan düzenli sulama elde edilecek verimi arttırır. Kıraç ve kışlak arazilerde ana ürün olarak susuz yetiştirilse de ikinci ürün yetiştirmede mutlaka su kullanılmalıdır İkinci ürün ekilişlerinde ekimden önce tarlada yeterli rutubeti sağlamak için tav suyu verilir. Olgunlaşma sürecinde bir defa ile üç defa arasında sulama yapılabilir.
" } ] }