{ "title": "Susam Yağı Cilde Faydaları", "image": "https://www.susam.gen.tr/images/susam-yagi-cilde-faydalari.jpg", "date": "19.01.2024 18:48:52", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Susam Yağı Cilde Faydaları, insan sağlığı için susamdan günümüzde sıklıkla faydalanılmaktadır. Ancak susam yağından bahsedilirken ilk akla gelenler arasında kozmetik sektörü gelmektedir. Susam yağının kemiklere, dişlere, cilde ve saçlara iyi geldiği ve fayda sağladığı genellikle herkes tarafından bilinmektedir. Ayrıca susam yağı bu kadarla da kalmayarak mutfaklarda da yerini alarak yemeklerde de kullanılmaktadır. Böylece de insan vücudunun tamamını etkileyerek vücut sağlığına yardımcı olarak korumaktadır. Susam yağı içeriğinde barındırdığı kalsiyum, demir, manganez, fosfor, bakır, B6 vitamini ve çinko ile oldukça faydalı bir yağdır. Bu nedenle öncelikle sağlıklı cilt için cildin ihtiyacı olan kolejeni sağlamaktadır. Bu da susam yağının içeriğinde yer alan çinko cildin ihtiyacı olan kolajen üretimini fazlalaştırır. Bu durumda elastik görünüm, yumuşak ve parlak bir cilt ve pürüzsüzlük sağlamaktadır. Çağımızda yapılan incelemeler sonrasında çinkonun cildi onarması ve yenilemesi için faydalı olduğunu belirtmektedir. Genellikle yanık cildin sağlığına kavuşması için en mükemmel ilaç çinkodur ve çinkoda susam yağında bol miktarda bulunmaktadır. Yanık cildin iyileşmesi için susam yağı sürüldüğünde iyileştirici etkisi devreye girmektedir. Bu iyileştirici özelliğinin yanı sıra susam yağı kuru ciltler için mükemmel bir nemlendirici niteliğini taşımaktadır. Ancak susam yağının ağır kokusu nedeni ile genel olarak bayanlar tarafından fazla tercih edilmemektedir. Bu ağır kokunun çaresi de kullanmadan önce badem yağı veya zeytinyağı ile karıştırılarak cilde uygulanabilir.

Tembel özelliklere sahip bir ciltte susam yağı kullanıldığında cildin çok daha sıkılaşmasına yardımcı olarak cildin sıkılaşmasını sağlar. Bunun yanında barındırdığı antioksidan ile cilde nufüz eden mikroplar ve cansız hücrelerden temizlemeye yardımcı olur. Özellikle susam yağı duştan hemen önce zeytinyağı veya badem yağı ile karıştırılarak masaj hareketleriyle cilde yedirilerek kullanılmaktadır. Kullanımın sonrasında alınacak duş ile ciltteki mikroplar, siyah nokta ve toksinlerle birlikte de yağdan da arınmış olunur. Ayrıca susam yağı günlük cilt bakımı için nemlendirici şeklinde kullanılacaksa masaj hareketleriyle sürülüp 10-15 dakika kadar bekletildikten sonra fazla yağın cildi tahrişe uğratmadan silinerek alınması gerekir. Susam yağı cilt ve vücut bakımı için uygulanması halinde örnek verecek olursak yarım kahve fincanı susam yağını, yine yarım fincan kadar elma sirkesi ile çeyrek kahve fincanı suyla karıştırılarak cilt ve vücut için kullanılabilir. Kullanımın ardından ise cilt sabunlu su yardımıyla silinerek temizlenir.

Susam yağı ayrıca egzama ve sedef gibi cilt rahatsızlıklarını da en aza indirdiği gibi önleyici özelliklere de sahip olduğu bilinmektedir. Susam yağının bu hastalıkları tamamen iyileştirmese de hafifletici etkilere sahip olduğu hekimler tarafından da tavsiye edilmektedir. Bunların yanı sıra susam yağı günümüzde üretilen tüm kremlerin ham maddesi olarak da kullanılmaktadır. Cilt için kullanılan yağlar içinde cilde kolaylıkla nüfuz yağlar arasında ilk sırada yer almaktadır. Doymamış yağlar açısından oldukça zengin içeriklere sahip susam yağı cilt gözeneklerine hemen etki ederek çok kısa zamanda cildi yumuşatarak nemlenmesini sağlar. Bu yüzden genellikle 60-65 üzeri bayanların vazgeçilmezi olan bu yağının cilde sağlamış olduğu faydalar pek yaygın olarak bilinmese de aşırı makyaj nedeni ile erken meydana gelen kırışıklıkları ertelemesi için bire birdir. Ayrıca susam yağı bilindiği gibi cildi günesin UV zararlı ışınlarına karşıda koruma altına almaktadır. Bu nedenle susam yağı piyasalardaki güneş kremlerinin yaklaşık olarak %90'ında yer almaktadır. Ayrıca susam yağı son zamanlarda yapılan incelemeler sonucunda özellikle cilt kanserine neden olan hücrelerin gelişmesine engel olduğu açıklaması yapılmaktadır.
" } ] }