{ "title": "Susam Yetiştiriciliği", "image": "https://www.susam.gen.tr/images/Susam-Yetistiriciligi-96.jpg", "date": "19.01.2024 23:53:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Susam yetiştiriciliği, dünyadaki en eski yağ bitkilerinden olan susam, Ayçiçekten sonra ülkemizde en fazla yetiştirilen yağ bitkisidir. Susam tohumları %50-60 oranında yağ içerir ve yağı oldukça kalitelidir. Özellikle tahin ve tahin helvası yapımında kullanılır. Susam yetiştiriciliği daha çok tropik ve subtropik iklim koşullarında yapılır. Yetişme süresi oldukça kısa olan bitki, şartlar uygunsa sulama yapmadan yetiştirilir. Bu açıdan diğer bitkilere göre su ve besin gereksinimi azdır denilebilir. Sıcağa karşı yüksek toleranslı olup, toprak seçiciliği de azdır. İkinci ürün tarımında yetiştirilebilir, pazarlama sorunu yaşanmaz. Ancak düşük verim ve yüksek maliyeti nedeniyle ülkemizde susam yağı pek üretilmez.

Susam yetiştiriciliği istekleri

Toprak ve iklim isteği: Susam bitkisi tropik kuşakta, subtropik, mutedil iklim koşullarında yani sıcak yerlerde yetişir. Susam gelişme döneminde aylık 20 derecelik ısı ortalamasına ihtiyaç duyar. Susam tohumlarının oldukça küçük olması nedeniyle tarlanın çok iyi hazırlanması gerekir. Tarladaki ara ürün atıkları temizlenmeli ve tav suyu verilmelidir. Tarla sürgü çekilerek ekime hazır hale getirilir. Serpme ekim olacaksa, sürgüden önce diskaro ile sürgü ekimden sonra yapılır.

Gübre isteği: Susam kısa sürede geliştiğinden, gübrenin hepsi ekim öncesinde ön diskaro altına verilmelidir. Bu elle ya da traktörle yapılabilir. Gübrenin miktarı da sulu ve kuru koşullarda susamın yetiştirilmesine göre değişir.

Susam yetiştiriciliğinde ekim nasıl yapılır?

Susam tohumu elle serpme yapılacağı zaman dekar başına 700-1000 gram tohum atılmalıdır. Tavlı tarlaya atılan tohumlar diskaro ile toprağa karıştırılır. Sürgüyle ekim tamamlanır. Eğer bakım işlemlerinin makine ile olmasını isterseniz, ekim mibzerle yapılmalıdır. Bu şekilde ekimde dekar başına 250-300 gram yeterli olur. Sıra araları 70 cm, sıra üzeri 5-10 cm olmalıdır. Bu sıklık olmadığı takdirde, 10-15 cm olan bitkilerin sıra üzeri 5-10 cm şeklinde seyreltme yapılması gerekir. Ancak ekonomik olarak seyreltme pek tavsiye edilmez.

Yabancı ot mücadelesi, çapalama: İlk gelişimi yavaş olan susam bitkisinin çiçeklenmeyle beraber gelişimi hızlanır. 10-15 cm olan bitkilerden sonra tarlaya girilmemelidir. Yabancı otlara göre 1-2 defa çapa yapılması yeterli olur. Çapa makinesi ile çapalama rahatlıkla yapılabilir.

Sulama isteği: Susamın pek suya ihtiyacı olmaz. Su az olan yerlerde sadece tav suyu da yeterli olur. Ancak sulama sonucunda kalite ve verim artacağından, uzmanlar susam yetiştiriciliği yapanlara sulamayı tavsiye ederler. İlk çiçeklenmede ilk sulama yapılmalıdır. 25-30 gün sonra da ikinci sulama yapılabilir. Sulamada göllenmeden kaçınılmalı, serin saatlerde sulama yapılmalıdır.

Susam yetiştiriciliğinde hasat

Susam tarımı için en zor aşama hasat zamanıdır. Çünkü hepsi elle yapılır. Bitkilerin üstündeki kapsüllerin hepsi aynı anda hasat edilemez. Hasat geç olursa, tanelerde çatlama olabilir. Bunlar verimi düşürecektir. Hasada gelmiş olan bitkiler elle topraktan sökülür ve 15-20 bitki birleştirilir. Bu şekilde oluşturulan demetler kökleri aşağıda gölgede baskılanır. Üzeri bezle örtülür ve bir hafta kadar bekletilir. Bu süreçte susamda biraz daha olgunlaşma olur. Besin maddeleri kapsüllere doğru gider. Sonra bitkiler gümül işlemine tabi tutulur. Bu aşamada kapsüller çatlayınca harman yapılır. Atıklar temizlenir ve makineyle elenir. Hava akımıyla birlikte savrulur. Elde edilen ürünler bez ya da jüt çuvalların içinde, serin ve kuru alanlarda depolanır. Bu alanların havadar olması da önemlidir.
" } ] }