{ "title": "Susam Yetiştiriciliği", "image": "https://www.susam.gen.tr/images/Susam-Yetistiriciligi-96.jpg", "date": "19.01.2024 23:53:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Susam yetiştiriciliği, dünyadaki en eski yağ bitkilerinden olan susam, Ayçiçekten sonra ülkemizde en fazla yetiştirilen yağ bitkisidir. Susam tohumları %50-60 oranında yağ içerir ve yağı oldukça kalitelidir. Özellikle tahin ve tahin helvası yapımında kullanılır. Susam yetiştiriciliği daha çok tropik ve subtropik iklim koşullarında yapılır. Yetişme süresi oldukça kısa olan bitki, şartlar uygunsa sulama yapmadan yetiştirilir. Bu açıdan diğer bitkilere göre su ve besin gereksinimi azdır denilebilir. Sıcağa karşı yüksek toleranslı olup, toprak seçiciliği de azdır. İkinci ürün tarımında yetiştirilebilir, pazarlama sorunu yaşanmaz. Ancak düşük verim ve yüksek maliyeti nedeniyle ülkemizde susam yağı pek üretilmez.