{ "title": "Tahin Susam", "image": "https://www.susam.gen.tr/images/tahin-susam.jpg", "date": "23.01.2024 04:39:01", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Tahin susam tohumu insanoğlunun bildiği en eskiyen tohumlardan biridir. Hiç kimse susam tohumlarının kökenini kesinlikle model bilmese de eskiyen Mısırlıların bu tohumdan un elde ettikleri ve bu undan ekmek yaptıkları gerçeğini onay etmektedirler. Susam tohumlarının, ilk kez yemeklere bir çeşni, tat sunmak için katıldığına ve yağı çıkarılabilir yapıdaki pili ilk nebat olduğuna inanılır.

Tarihi

Türkçedeki \" susam \" kelimesi, İngilizcedeki karşılığıyla \" sesame \", Arapçadaki \" simsim \", Afroasia lisan kökündeki \" semsem \" ve ek olarak eskiyen Antik Mısırlılar çağındaki ismiyle \" semsent \" kelimelerinin izlerini taşır. Asya mitolojilerinden iştirak eden susam tohumunun tüketimi konusunda kaydedilmiş en eskiyen dokümanlarda Tanrının dünyayı yaratmadan bir gece öncesinde susam şarabından içtiğine inanılır. Sesamum indicum (İndicum=Hindistan) batı Hindistan'da natürel model yetişen bir susam cinsidir. Susam tohumlarının tüketimi milattan öncesinde 3000 senelerine kadar gitmektedir. 5000 seneden fazla miktarda bir zamandır, Çinliler susam yağını yalnızca aydınlanmak için model yakmakla kalmayıp, bununla birlikte mürekkep blokları içinde müessese inşa ederek, bir tür mürekkep ele geçirmek için da kullanmışlardır. Romalılar, susamı toplayıp yayvan bir tabanda kimyon ile karıştırarak bu karışımdan bir tür ekmek yaparlardı. Afrikalı köleler susam tohumlarını Amerika'ya getirdiler, bu tohumlara benne tohumları demekteydiler.

Susam tohumlarının işlenişi

Susam tohumları hasat edildikten ardından, temizlenir ve dışlarında yer alan kabuklarından ayrılırlar. Kabuktan ayırma işleminin ilk adımı temizlemedir. Tohumlar ilk öncesinde içlerindeki başka maddeleri uzaklaştırmak için havalı ayırıcı makine içerisinden geçirilirler. Ek olarak sonraki aşama, su ve sürtünme karışım şeklinde sayesinde tohumları kabuklarından ayırma niyetinin gerçekleşmesi işlemidir. Marketlerdeki baharat reyonunda minik paketler şeklinde piyasaya sunulduğu benzeri Ortadoğu pazarlarındaki şekliyle, kocaman miktarlarda da satılabilmektedir. Fazla yüksek miktarlarda yağ içermeleri sebebiyle, tohumlar çabuk bozulma eğilimindedirler. Susam tohumları, muhteşem seviyede bir besin değerine sahiptirler. Fazla yüksek ve eşsiz protein kompozisyonları içermeleri sebebiyle anında hemen \" mükemmel gıda \" tanımına yakındırlar.
Susam yağı yalnızca çok fazla saf susam tohumlarının sıcak olan olmayan pres ve 2 defa filtre edilmesi sayesinde ele geçirilen ve çok fazla hafif meydana iştirak eden bir yağdır. Öbür bitkisel yağlar içinde, içerdiği besleyici öğeleri ve orijinal aroması susam yağının en güzel kalite de olmasını olanağı sağlar. İlk elden ele geçirilen ham susam yağı, genellikle yağ sanayinde meydana geldiği benzeri, çeşitli yağlarla (Ay çiçek, soya, palmiye ve diğerleri) harmanlanması sonucu olarak arıtılmış edilmiş, ağartılmış, kokusu giderilmiş ve soğuklanmış bir takdirde marketlerde yer alır.

Tahin nasıl yapılır?
Susam tohumlarını içinde parçacık kalmayana kadar güzelce blenderden geçirin. Ek olarak ardından, susam yağı, tuz ve ağır ağır suyu, karıştırırken içine katın. Bütün bunlardan ardından, macun kıvamını buluncaya kadar güzelce karıştırın. Neticede 1/2 bardak tahin elde edeceksiniz.

Tahin

Kaliteli susam, tohumların elenmesi, kabukların soyulması ve ayrıştırma işlemlerinden ardından yıkanarak 200 oC'de 3 - 4 saat içinde kavrulur. Ek olarak ardından oda sıcaklığına inene kadar dinlendirilir. Kavrulmuş susam, değirmenlerde ezilmek suretiyle hiçbir katkı ve koruma amaçlı madde içermeksizin tahin elde edilir. Tahin, tamamı ile natürel ve besin değeri çok fazla yüksek bir gıda maddesidir.

Ambalaj Seçenekleri:
" } ] }