Tahin ve Susam Susam tohumu, insanlık tarihinin en eski tohumlarından biridir. Susam tohumlarının kesin kökeni bilinmemekle birlikte, Eski Mısırlıların bu tohumdan un elde ettikleri ve bu undan ekmek yaptıkları bilinmektedir. Susam tohumlarının, ilk kez yemeklere lezzet katmak ve yağ çıkarılabilir özelliği nedeniyle kullanıldığı düşünülmektedir. Tarihi Türkçedeki "susam" kelimesi, İngilizcedeki karşılığı "sesame", Arapçadaki "simsim", Afroasya dil köklerindeki "semsem" ve Eski Mısır dilindeki "semsent" kelimeleriyle bağlantılıdır. Asya mitolojilerinden gelen susam tohumunun tüketimi konusunda kaydedilmiş en eski belgelerde, Tanrının dünyayı yaratmadan önce susam şarabı içtiğine inanılır. Sesamum indicum (İndicum=Hindistan) Batı Hindistan'da doğal olarak yetişen bir susam türüdür. Susam tohumlarının tüketimi, M.Ö. 3000 yıllarına kadar gitmektedir. 5000 yıldan fazla bir süredir, Çinliler susam yağını sadece aydınlatma için yakmakla kalmamış, ayrıca mürekkep blokları yapmak için de kullanmışlardır. Romalılar, susamı toplayıp kimyon ile karıştırarak bir tür ekmek yaparlardı. Afrikalı köleler susam tohumlarını Amerika'ya getirmişler ve bu tohumlara benne tohumları demişlerdir. Susam Tohumlarının İşlenişi Susam tohumları hasat edildikten sonra temizlenir ve dışlarındaki kabuklarından ayrılırlar. Kabuktan ayırma işleminin ilk adımı temizlemedir. Tohumlar, içlerindeki yabancı maddeleri uzaklaştırmak için havalı ayırıcı makinelerden geçirilirler. Sonraki aşama, su ve sürtünme yardımıyla tohumları kabuklarından ayırma işlemidir. Marketlerde baharat reyonunda küçük paketler şeklinde satıldığı gibi, Ortadoğu pazarlarında büyük miktarlarda da bulunabilir. Yüksek yağ içeriği nedeniyle, tohumlar çabuk bozulma eğilimindedirler. Susam tohumları, yüksek besin değerine sahiptirler. Yüksek ve eşsiz protein kompozisyonları ile "mükemmel gıda" tanımına yakındırlar.
Susam yağı, saf susam tohumlarının soğuk pres ve iki kez filtre edilmesiyle elde edilen hafif bir yağdır. Diğer bitkisel yağlar arasında, içeriğindeki besleyici öğeleri ve orijinal aroması ile en kaliteli yağ olarak kabul edilir. İlk elde edilen ham susam yağı, genellikle çeşitli yağlarla (ayçiçeği, soya, palmiye ve diğerleri) harmanlanarak arıtılmış, ağartılmış, kokusu giderilmiş ve soğukta muhafaza edilerek marketlerde yer alır. Tahin Nasıl Yapılır?
Susam tohumlarını blenderden geçirin. Ardından, susam yağı, tuz ve suyu karıştırarak macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu işlemler sonucunda yaklaşık 1/2 bardak tahin elde edeceksiniz. Tahin Kaliteli susam, elendikten ve kabuklarından ayrıldıktan sonra 200°C'de 3-4 saat kavrulur. Ardından oda sıcaklığına inene kadar dinlendirilir. Kavrulmuş susam, değirmenlerde ezilerek katkı maddesi eklenmeden tahin elde edilir. Tahin, tamamen doğal ve besin değeri yüksek bir gıda maddesidir. Ambalaj Seçenekleri
|