Susam helvası, asırlardır yapılan ve özellikle çocukların büyük bir zevkle tükettiği bir tatlı çeşididir. Farklı malzemeler kullanılarak da yapılabilen susam helvasının en yaygın olanı susamla yapılanıdır. Susam helvasının yapımı oldukça kolaydır ve aile bireylerine veya misafirlere çayın yanında aperatif olarak sunulabilir. Umarım bu lezzetli tatlıyı siz de benim kadar beğenirsiniz. Kolay gelsin. Susam Helvası İçin Gerekli Olan Malzemeler
Susam Helvası Nasıl Yapılır?İlk olarak bir teflon tava ocağa alınır ve orta ateşte ısıtıldıktan sonra içine 6 su bardağı susam eklenir. Ocağın altı kısılır ve susamlar sürekli karıştırılarak kısık ateşte kavrulur. Susamların renk değiştirmeye başlaması ve çatlaması, hazır olduklarının işaretidir. Susamlar kavrulunca üzerine 1 su bardağı üzüm pekmezi eklenir. Susamlar üzüm pekmezi ile birkaç dakika daha karıştırılarak kaynatılır. Üzeri köpük köpük olmaya başlayınca içine isteğe göre tarçın ve 1 su bardağı toz şeker eklenir. Ara ara karıştırılarak toz şeker tamamen eriyip üzeri boncuk boncuk olunca ocağın altı kapatılır. Daha sonra, hazır olan susam helvası 23-25 cm çapında veya 22x22 cm ebadında bir tepsiye eşit şekilde dökülür. Ardından, tepsideki susam helvasının üzerine önceden ayıklanıp büyük parçalara ayrılmış cevizler serpiştirilir. Helva henüz soğumamışken, bir doğrama tahtası veya başka bir düz ve sert cisimle bastırılır ki helva sıkışsın. Daha sonra susam helvası yaklaşık 1 saat kadar oda sıcaklığında soğuması için bir kenara alınır. Son olarak, soğuyan susam helvası isteğe göre dikdörtgen veya farklı şekillerde (baklava dilimi gibi) kesilerek servis tabaklarına alınır ve servis edilir. Afiyet olsun. |
Acaba susam helvasını yaparken şekerin tamamen erimesini nasıl anlarım? Erişemediğimde tatlının tadı bozulur mu?
Cevap yazMerhaba Müfahire,
Susam helvasını yaparken şekerin tamamen erimesini anlamak için karışımın şeffaf ve akıcı bir kıvama gelmesini beklemelisin. Şeker tam erimediğinde helva içinde kristalize parçacıklar hissedilebilir ve bu da tatlının dokusunu ve tadını olumsuz etkileyebilir. Şekerin tamamen eridiğinden emin olmak için karışımı sürekli karıştırarak ısıyı eşit dağıtmak önemlidir. Umarım bu ipucu işine yarar! Kolay gelsin.