Susam Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
19 Haziran 2024

Susam Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Susam, dikine büyüyen tek yıllık bir bitki çeşididir. Boyu 30 ila 125 cm'ye kadar uzayabilmektedir. Gövdeleri uzunlamasına, oluklu ve sık tüylü bir yapıdadır. Ülkemizde tarımı da yapılan yağ bitkileri arasında önemli bir yere sahip olan susam, tohumlarında %50 ila %60 civarında yağ içeren yazlık ve otsu bir bitki türüdür. İçerisinde ayrıca %25 protein bulunmaktadır. Besleyiciliği ve lezzetinden dolayı insan besini olarak çok miktarda tüketilmektedir.

Güney Anadolu bölgesinde sulanabilir hale gelen alanlarda susam ekiliş alanı 40,642 ha olup, bu üretim alanından 9,548 ton susam elde edilmektedir. Susam, sıcağı çok seven bir yağ bitkisidir. Tropik, subtropik ve ılıman iklim kuşaklarının sıcak bölgelerinde yetiştirilebilen susam, 90 ila 120 gün içerisinde gelişme devresini tamamlamaktadır. Bu dönem içerisinde aylık sıcaklığın 20 °C'den aşağı düşmemesi ve tohumların çimlenmesi esnasında toprak sıcaklığının 15 °C- 20 °C ve daha yukarı sıcaklıklarda olması gerekmektedir. Gelişme süresinin 25 °C-28 °C'lik sıcaklık toplamına gereksinimi bulunmaktadır.

Susamın Toprak İsteği

Susam, toprak isteği bakımından fazla seçici bir bitki değildir. Her toprak koşulunda yetiştirilebilse de en iyi şekilde kumlu, killi, alüvyonlu topraklarda yetişmektedir. Orta derecede ağır, humuslu topraklarda iyi gelişmesine karşılık, fazla killi ve kireçli ağır toprakları sevmemektedir. Yeni tarıma açılan fundalık arazilerde de susam, iyi gelişebilen bir bitki türüdür.

Susam, suya çok ihtiyaç duymayan bir bitki çeşididir. Ancak yetiştirme sürecinde yapılacak düzenli sulamanın verimi artıracağı düşünülmektedir. Kıraç ve kışlak arazilerde ana ürün olarak susuz yetiştirilebilse de ikinci ürün ekiminde mutlaka sulama yapılması gerekmektedir. İkinci ürün ekilişlerinde ekimden önce tarlada yeterli rutubeti sağlamak için tav suyu verilmelidir. Olgunlaşma süresince 1 ila 3 defa sulama yapılabilir. Ancak sulamada çok dikkatli olunmalı ve göllenme yapılmamalıdır.

Susamın Ekonomik Önemi

Susam bitkisi, içerdiği yüksek yağ ve protein oranları ile besleyici ve ekonomik değeri yüksek bir bitkidir. Susam yağı, yemeklik yağ olarak kullanılmasının yanı sıra kozmetik ve ilaç sanayisinde de önemli bir hammadde olarak değerlendirilmektedir. Susam tohumu ise tahin, simit, ekmek ve çeşitli unlu mamullerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sonuç

Susam, sıcak iklimleri seven, suya fazla ihtiyaç duymayan ve besleyici değeri yüksek bir bitki türüdür. Ülkemizde de tarımı yapılan susam, ekonomik olarak önemli bir yere sahiptir. Doğru koşullarda yetiştirildiğinde yüksek verim elde edilebilen susam, hem gıda endüstrisi hem de diğer sektörler için değerli bir hammadde kaynağıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni