Tahin Susam

Tahin susam tohumu insanoğlunun bildiği en eskiyen tohumlardan biridir. Hiç kimse susam tohumlarının kökenini kesinlikle model bilmese de eskiyen Mısırlıların bu tohumdan un elde ettikleri ve bu undan ekmek yaptıkları gerçeğini onay etmektedirler. Susam tohumlarının, ilk kez yemeklere bir çeşni, tat sunmak için katıldığına ve yağı çıkarılabilir yapıdaki pili ilk nebat olduğuna inanılır.

Tarihi


Türkçedeki " susam " kelimesi, İngilizcedeki karşılığıyla " sesame ", Arapçadaki " simsim ", Afroasia lisan kökündeki " semsem " ve ek olarak eskiyen Antik Mısırlılar çağındaki ismiyle " semsent " kelimelerinin izlerini taşır. Asya mitolojilerinden iştirak eden susam tohumunun tüketimi konusunda kaydedilmiş en eskiyen dokümanlarda Tanrının dünyayı yaratmadan bir gece öncesinde susam şarabından içtiğine inanılır. Sesamum indicum (İndicum=Hindistan) batı Hindistan'da natürel model yetişen bir susam cinsidir. Susam tohumlarının tüketimi milattan öncesinde 3000 senelerine kadar gitmektedir. 5000 seneden fazla miktarda bir zamandır, Çinliler susam yağını yalnızca aydınlanmak için model yakmakla kalmayıp, bununla birlikte mürekkep blokları içinde müessese inşa ederek, bir tür mürekkep ele geçirmek için da kullanmışlardır. Romalılar, susamı toplayıp yayvan bir tabanda kimyon ile karıştırarak bu karışımdan bir tür ekmek yaparlardı. Afrikalı köleler susam tohumlarını Amerika'ya getirdiler, bu tohumlara benne tohumları demekteydiler.

Susam tohumlarının işlenişi


Susam tohumları hasat edildikten ardından, temizlenir ve dışlarında yer alan kabuklarından ayrılırlar.
Kabuktan ayırma işleminin ilk adımı temizlemedir. Tohumlar ilk öncesinde içlerindeki başka maddeleri uzaklaştırmak için havalı ayırıcı makine içerisinden geçirilirler. Ek olarak sonraki aşama, su ve sürtünme karışım şeklinde sayesinde tohumları kabuklarından ayırma niyetinin gerçekleşmesi işlemidir. Marketlerdeki baharat reyonunda minik paketler şeklinde piyasaya sunulduğu benzeri Ortadoğu pazarlarındaki şekliyle, kocaman miktarlarda da satılabilmektedir. Fazla yüksek miktarlarda yağ içermeleri sebebiyle, tohumlar çabuk bozulma eğilimindedirler. Susam tohumları, muhteşem seviyede bir besin değerine sahiptirler. Fazla yüksek ve eşsiz protein kompozisyonları içermeleri sebebiyle anında hemen " mükemmel gıda " tanımına yakındırlar.
  • Ham susam yağı
  • Arıtılmış edilmiş susam yağı
  • Ekstra susam yağı
  • Kızartılmış susam yağı
Susam yağı yalnızca çok fazla saf susam tohumlarının sıcak olan olmayan pres ve 2 defa filtre edilmesi sayesinde ele geçirilen ve çok fazla hafif meydana iştirak eden bir yağdır. Öbür bitkisel yağlar içinde, içerdiği besleyici öğeleri ve orijinal aroması susam yağının en güzel kalite de olmasını olanağı sağlar. İlk elden ele geçirilen ham susam yağı, genellikle yağ sanayinde meydana geldiği benzeri, çeşitli yağlarla (Ay çiçek, soya, palmiye ve diğerleri) harmanlanması sonucu olarak arıtılmış edilmiş, ağartılmış, kokusu giderilmiş ve soğuklanmış bir takdirde marketlerde yer alır.

Tahin nasıl yapılır?

  • 2 çorba kaşığı susam tohumu
  • 1/2 çay kaşığı susam yağı
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1/4 bardak ılık su
Susam tohumlarını içinde parçacık kalmayana kadar güzelce blenderden geçirin. Ek olarak ardından, susam yağı, tuz ve ağır ağır suyu, karıştırırken içine katın. Bütün bunlardan ardından, macun kıvamını buluncaya kadar güzelce karıştırın. Neticede 1/2 bardak tahin elde edeceksiniz.

Tahin

Kaliteli susam, tohumların elenmesi, kabukların soyulması ve ayrıştırma işlemlerinden ardından yıkanarak 200 oC'de 3 - 4 saat içinde kavrulur. Ek olarak ardından oda sıcaklığına inene kadar dinlendirilir. Kavrulmuş susam, değirmenlerde ezilmek suretiyle hiçbir katkı ve koruma amaçlı madde içermeksizin tahin elde edilir. Tahin, tamamı ile natürel ve besin değeri çok fazla yüksek bir gıda maddesidir.

Ambalaj Seçenekleri:
  • 5 ton ile 25 ton içinde tanker
  • 60 kg plastik bidon
  • 20 kg teneke kova
  • 5 kg teneke
  • 2 kg teneke
23.01.2024 04:39:01
Tahin Susam ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tahin Susam Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tahin Susam"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Susam Böceği

Susam Böceği, Latince adı Blattella germanica olan susam böceğinin gerçek adı aslında susam böceği değildir. Bu böceğin asıl ismi alman hamam böceğidir....
Devamını Oku

Susam Nerede Yetişir

Susam nerede yetişir, susam yemeklik yağ, tahin, tahin helva üretiminde, pastacılıkta, sabun yapımında, kozmetik alanında kullanılan önemli bir üründür. Susa...
Devamını Oku

Susam Bitkisi

Susam bitkisi, susam dik olarak büyüyen, 30-125 santim boylanabilen, bir yıllık bir bitkidir. Gövde kısmı boylamasına oluklu ve tüylü bir yapıdadır. Ülk...
Devamını Oku

Susam Faydaları

Susam Faydaları, insan vücuduna oldukça faydası olmaktadır. Susam müthiş bir kalsiyum deposu olmaktadır. Çocukların güçlü kemiklere sahip olması için bire bi...
Devamını Oku

Siyah Susam

Siyah susam günümüzde insanların alternatif tıpa yönelmesinden dolayı çok ilgi görmektedir. Halk arasındaki adı çörek otu olarak bilinen siyah susamın faydal...
Devamını Oku

Susam Çiçeği

Susam çiçeği, familyası: Susamgiller (Pedaliaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Batı ve Güneybatı Anadolu'da yetiştirilir. Bir metre boyunda, yağ verici bir...
Devamını Oku

Susam Ezmesi

Susam ezmesi, Susam, folit asit, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko ve lif içeriği yüksektir. Yağ içeriği oldukça yüksektir. Genellikle...
Devamını Oku

Kavrulmuş Susam

Kavrulmuş susam: Susam, sesamum indicum bitkisinin olgun tohumlarından presleme yoluyla elde edilen susam antioksidan içeren bir besindir. Susam tohumları su...
Devamını Oku

Susam

Susam, A, E ve C vitaminleri bakımından iyi bir kaynak olan susam, Avrupa, Asya, Anadolu ve Hindistan'da yetiştirilen bir bitkinin tohumudur. Susam tohu...
Devamını Oku

Susam Alerjisi

Susam Alerjisi, Vücudumuzun savunma sisteminin, vücuda çok da zararı olmayan bazı protein kaynaklı yapılara karşı aşırı tepki göstermesine alerjiye denilmekt...
Devamını Oku

Susam Yetiştiriciliği

Susam yetiştiriciliği, dünyadaki en eski yağ bitkilerinden olan susam, Ayçiçekten sonra ülkemizde en fazla yetiştirilen yağ bitkisidir. Susam tohumları %50-6...
Devamını Oku

Susam Kaç Kalori?

Susam kaç kalori, Tam olarak anlaşılması amaçlı değerleri yemek kaşığı hesabıyla vermek gerçekçi olacaktır. 1 yemek kaşığı susam 84 kaloridir. Tahmini olara...
Devamını Oku

Susam Kalsiyum

Susam Kalsiyum, içerir ve faydalıdır. Hatta kalsiyumun yanı sıra içerisinde, protein, magnezyum, potasyum, mineraller de içermektedir. Bununla birlikte, B vi...
Devamını Oku

Susam Ağacı

Susam Ağacı; susam dikine büyüyen tek yılık bir bitki çeşididir. Boyu 30 ila 125 cm'ye kadar uzayabilmektedir. Gövdeleri uzunlamasına olarak, oluklu ve sık t...
Devamını Oku

Susam Yağı Cilde Faydaları

Susam Yağı Cilde Faydaları, insan sağlığı için susamdan günümüzde sıklıkla faydalanılmaktadır. Ancak susam yağından bahsedilirken ilk akla gelenler aras...
Devamını Oku

Susam Tohumu

Susam Tohumu, Susam dik bir şekilde büyüyen tek yıllık bir bitkidir. Boyu 30 ile 125 cm'ye kadar uzayabilir. Susam bitkisinin gövdesi uzunlamasına oluklu ve ...
Devamını Oku

Susam Sütü

Susam Sütü; tahinin ana maddesi olan susamın ana vatanı Afrika'dır. Asya, Avrupa ve Türkiye'nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Kapsül meyvelerinin ...
Devamını Oku

Susam Vitamini

Susam vitamini, Sıcak iklim bitkilerinden olan susam kapsül şeklindedir. Susam bitkisinin tohum kısımlarından faydalanılır. Türkiye'de, Güneydoğu Anadolu, Ak...
Devamını Oku

Susam Helvası

Susam Helvası, Susam helvası çok eskilerden beri yapılan ve özellikle de çocukların çok beğenerek yediği bir tatlı çeşididir. Susam helvasını farklı malzemel...
Devamını Oku

Susam Yağı

Susam yağı, ülkemizde birçok alanda kullanılan ve günümüzde insanların kullandıkları birçok bitki yağından çok daha faydalı olan yağlar arasında yer almaktad...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Susam Böceği
Susam Nerede Yetişir
Susam Bitkisi
Susam Faydaları
Siyah Susam
Son Forum Konuları
Susam Böceği
Siyah Susam
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024